Моето удобно кътче, в което споделям знания, мисли, емоции и преживявания от нашият семеен живот.Тук може може да намерите информация и за проектите, по които работя, да задавате въпроси и заедно да търсим отговори. / My comfy nook where I share knowlege, thoughts, emotions and experience from our family living. Here you can find information about my on-going projects, ask questions and together we can search for the answers

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Коя е Мария Монтесори?


„О, Господи,
помогни ни да вникнем в тайните на детството,
за да опознаем детето, да го обичаме и да му служим
според законите на Твоята справедливост
и да следваме Твоята воля!”


                                                       Мария Монтесори



Родена в Италия преди повече от 140 години (31 август 1870 година в град Киаравале, област Анкона, в Италия.), Мария Монтесори е бунтар за времето си, новатор в педагогиката и отношението към децата като цяло.


Началното и образование – в досието от началното и учил ищепишело „без особени постижения”( “not particularly noteworthy”)



Средно образование – техническо училище (била е запленена от математиката). Тя се справяла добре с точните науки, и особено по математика. Първоначално възнамерява да продължи обучението си за инженер след дипломирането, твърде необичайно за една жена в онова време и място. Обаче, с времето (завършва през 1890 г. на 20-годишна възраст, със сертификат по физика- математика) тя е решила вместо това да учи медицина, още по-малко вероятна за упражняване професия предвид културните норми на тогавашното общество

Университет в Рим —та е първата жена, завършила Медицина в Италия. Въпреки трудностите, подмятанията от колегите и, липсата на подкрепа от страна на баща и, Мария Монтесори не се отказва. Съзнавайки, че има отредена мисия, тя работи през свободното си време, за да се издържа, упражнява се в моргата нощем (за да си спести подигравките от колегите-мъже) и завършва с почести. Първата жена лекар. Специализира хирургия, психиатрия, педиатрия. Поради нейното бунтарство баща и не и е говорел дълго време. Когато случайно попада на публичната защита на дипломната и работа и вижда признанието от публиката, което дъщеря му получава отново възстановяват отношенията си.

Постъпва на работа в психиатрична клиника в Рим, където се сблъсква с ужасното отношение към децата с проблеми там. В търсенията си достига до изследванията на известните по онова време лекари Жан Марк Итар и Едуард Сеген. Започва да прилага техните методи в работата си с децата от клиниката и постига впечатляващи резултати. Но тя не спира до тук. Изследва, експериментира, надгражда и развива идеите си. Напълно е убедена, че методите дали такива резултати с деца с проблеми в развитието, са напълно приложими и при деца в норма. Първото училище, работещо по нейният метод отваря врати на 6 януари 1907г. в квартала за бедни Сан Лоренцо, и носи името “Дом на детето” (“Casa dei bambini”)Някои важни дати от живота на Мария Монтесори

1870
Родена
1896
Става лекар.
1896
Представя жените на Италия на конференция в Берлин
1896-1906
Председател на Колежа по хигиена на жените в Рим
1898
Ражда Марио Монтесори мл. и го изпраща в семейство в провинцията на Италия
1899
Речта на Педагогическа конференция в Торино — набляга на ползата от образование на децата с отклонения
1900
Представител на феминистка конференция в Лондон — напада експлоатацията на деца в мините в Сицилия
1901
Записва се в Римския университет като студентка по психология и философия
1904 - 08
Професор по антропология в Римския университет. Нейна първа главна публикация - "Педагогическа антропология"
1909
Публикация на "Метод на научна педагогика като приложение към детското обучение в детски домове"
1913
Извършва първия международен обучителен курс
1914
Посещава САЩ. Гост е на Томас Алва Едисън. Създаване на Американско общество на Монтесори с президент Александър Греъм Бел.
1918
Обществото за образование в Лондон изпраща г-жа Хътчинсън на курс при д-р Монтесори. Курсът е смятан за "рапсодия" от Департамента по обучение.
1919
Първата официална визита в Лондон. Дадено ѝ е кралско посрещане.
1922
Д-р Монтесори е назначена за инспектор по училищата от италианското правителство.
1925
Международен конгрес Монтесори в Хелзинки
1929
Основава Международната асоциация Монтесори в Амстердам.
1932
Международен конгрес Монтесори в Европа
1939-1947
Д-р Монтесори прави Индия свой дом. С помощта на сина си обучава 16 групи по време на Индийските курсове Монтесори, по такъв начин поставя силни основи за движението Монтесори в Индия.
1947
Възстановяване на Опера Монтесори в Рим, Италия.
1948
Посещава Индия отново.
1949
Назначава Алберт Макс Йоостен като неин личен представител за обучение в тренировъчните курсове в Индия. Извършва първия обучителен курс в Пакистан. Номинирана е за Нобелова награда за мир.
1951
Прави първия международен курс в Лондон. Номинирана е за Нобелова награда за мир за втори път.
1952
Номинирана е за Нобелова награда за мир за трети път. Всичките три номинации за Нобеловата награда и се изплъзват. Д-р Монтесори умира в Нордвийс ан Зее в Холандия.


Източник на таблицата http://bg.wikipedia.org


Известни Монтесори възпитаници са:
Сергей Брин и Лари Пейдж (основателите на Google, които отдават големия си успех на своето Монтесори обучение), принцовете на Уелс - Уилям и Хари, Бил и Хилъри Клинтън, Джими Уелс (създателят на Уикипедия), Джордж Клуни, Майкъл Дъглас, Ерик Ериксон и много други.
Някои от поддръжниците на Монтесори подхода в обучението са Далай Лама, Махатма Ганди, Хенри Форд, Томас Едисън, Александър Бел ..

Няма коментари :

Публикуване на коментар